634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Ben jij het waard om van seks te genieten?

Auw. Zelfs het schrijven van deze zin doet een beetje pijn. Ik kan me de periode waarin ik hier “nee” op moest antwoorden nog zo goed herinneren. Het is dat die vraag toen nooit aan mij gesteld is. Anders was mijn mond waarschijnlijk wagenwijd opengevallen en had ik allang korte metten gemaakt met alles dat mijn genot in de weg stond. Daarom vraag ik het nu aan jou. Ben jij het waard om van seks te genieten?

En natuurlijk was ik het wel waard. Net als jij en iedereen om ons heen. Seks is één van de eerste levensbehoeften (ja, schrijf die maar op een tegeltje). Fysieke aanraking is voor nagenoeg iedereen ontzettend belangrijk in een relatie. Of het nu gaat om een knuffel of een flink potje rampetampen.

Je bent het waard om van seks te genieten omdat je mens bent. Net zoals je het waard bent om te eten en een dak boven je hoofd te hebben. Hier hoef je verder niets voor te doen. Van seks genieten wordt pas een probleem als je zelf niet gelooft dat je dit waard bent. En dat gebeurt helaas heel vaak. Helemaal onder ons vrouwen. Iets met schoonheidsidealen, reinheid en gekke normen die we vanaf nu ook niet meer in ons onderbewustzijn gaan meenemen. Die normen laten we achter waar ze thuis horen. Ergens in 1634.

Je krijgt niet wat je waard bent

Als dat zo was geweest hadden we dit probleem niet gehad. Dan hadden we ons allemaal drie slagen in de rondte genoten. Je krijgt wat je gelooft dat je waard bent. Je kunt nog zo goed zijn in je werk, maar als jij niet gelooft dat je die promotie waard bent ga je ‘m natuurlijk nooit krijgen. Al is het maar omdat het in dat geval niet eens in je hoofd opkomt om erom te vragen.

Je kunt nog zo lief zijn en alle liefde van de wereld waard zijn, maar als jij hier niet in gelooft blijf je tegen figuren aanlopen die jou alles behalve goed behandelen. En als het tegenzit loop je nog achter ze aan ook. Een paar jaar of de rest van je leven. Net zo lang totdat jij je overtuigingen verandert. Totdat jij in vanuit je tenen gelooft dat je meer waard bent dan dit en er klaar mee bent om zo behandeld te worden. Tot hier en niet verder. Bedankt en tot ziens.

Offer jij jezelf op? Wil jij iets weggeven dat helemaal niet van jou is?

Zo is het ook met seks. Als jij niet gelooft dat je het waard bent om van seks te genieten zal je hier ook nooit een prioriteit van maken. Dan is seksueel genot geen doel, maar een middel voor het tevreden houden van je partner, het “goed” houden van je relatie…

Dan heb je seks omdat je denkt dat het hoort. Omdat je je vent een plezier wil doen of omdat je hoopt dat hij daarna iets voor jou doet. Jij hebt je immers ook opgeofferd... Terwijl seks niet iets is wat je geeft. Het is iets wat je deelt. Met jezelf of een ander. Genot of een orgasme is ook niet iets wat je geeft.

Jij geeft hem geen orgasme en hij jou ook niet. Je kunt niet iets weggeven dat niet van jou is. Je orgasme komt voort uit de seksuele energie in jouw lichaam. Het speelt zich allemaal af in jouw lichaam. Het is van jou en van niemand anders.

Als je seks altijd zag als iets dat je weggaf, opofferde of iets in die richting wordt het nu de hoogste tijd om het terug te claimen. Samen met je genot en samen met je lichaam.

Wat zou er veranderen als van seks genieten je prioriteit zou zijn?

En dan bedoel ik natuurlijk je eigen genot. Niet dat van je partner. Het plezier van de ander is natuurlijk niet onbelangrijk, maar we zijn allemaal verantwoordelijk voor onze eigen ervaring. Daarom is communicatie ook het beste glijmiddel dat er bestaat, maar daarover later meer.

Wat zou er in jouw seksleven veranderen als je je eigen genot voorop zou zetten? Zou je vaker “ja” zeggen, maar op een ander moment van de dag? Zou je langer de tijd nemen voor voorspel? Hem verrassen onder de douche? Wat vind JIJ fijn? Waar heb JIJ behoefte aan? Het terug claimen van je seksualiteit betekent dat je het niet meer laat gebeuren als je er geen zin in hebt. Het betekent dat je het afkapt als het pijn doet. Zonder schuldgevoel. Je bent niemand beleefdheid verplicht behalve jezelf. Helemaal in de slaapkamer!

Dus pak je dagboek erbij en sta even stil bij deze vraag. Wat zou er in jouw seksleven veranderen als je je eigen genot voorop zou zetten? En er alleen over schrijven gaat natuurlijk niet veel uithalen. Voer deze veranderingen door. Ook als het ongemakkelijk voelt. Iets doen wat je niet gewend bent voelt altijd ongemakkelijk. Dat gevoel betekent niet dat je iets verkeerd doet, maar dat je groeit. Dat je je ontwikkelt in zelfleiderschap, eigenliefde en meer van die fantastische dingen die jouw (seks)leven enkel ten goede zullen komen.

Happy Exploring!