634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

De minst besproken oorzaak van vaginisme

De oorzaak van vaginisme is complex en meestal niet duidelijk aan te wijzen. Zelf weet ik ook nog steeds niet zeker waar het nou vandaan kwam.

Hing het samen met mijn eetstoornis? Een ontzettend pijnlijke eerste keer? De collectieve spanning die vroeger in de woonkamer hing zodra er een seksscene op TV verscheen?

Ik zal het nooit zeker weten. Als dat ook voor jou geldt kun je nu eerst even opgelucht adem halen – je hoeft de oorzaak niet te weten om er vanaf te komen! Waarom ik het vandaag dan toch met je over de minst besproken oorzaak van vaginisme wil hebben? Omdat dit iets is wat je seksuele genot ook lang na het overwinnen van vaginisme in de weg kan blijven staan. En dat moeten we natuurlijk niet hebben!

Hoe voel je je nou eigenlijk echt?

Een vraag die ik zo nu en dan nog steeds moeilijk te beantwoorden vind. Soms omdat ik het echt niet weet en soms omdat het te kwetsbaar voelt. Te rauw. Te open. Precies wat fijne seks in mijn ogen ook is. Kwetsbaar. Rauw. Open.

Iets wat je niet kunt creëren als je het zelf niet wilt zijn. Wat overigens niet betekent dat Jan en Alleman het verdient om jou zo te zien. Net als dat niet iedereen je letterlijk “naakt” te zien krijgt hoeft ook niet zomaar iedereen toegang te krijgen tot de ontblote versie van jouw gevoelswereld.  

Om de kwetsbare, rauwe en open versie van jezelf te zijn heb je twee dingen nodig. Aanwezigheid en emotionele veiligheid. Zowel bij jezelf als van de ander. Alleen dan kun je die muur laten zakken. De muur die fijne seks in de weg staat. De muur die ervoor zorgt dat je verstijfd, afwezig of piekerend in bed ligt.

Gevoelens zijn van je lichaam

Gedachten spelen zich af in je hoofd – ik vermoed dat je daar alles vanaf weet 🙂 Gevoelens zijn van je lichaam.

Aanwezigheid in je lichaam is essentieel om überhaupt te weten wat je op welk moment voelt. Vervolgens mag je dit delen mits er sprake is van emotionele veiligheid. Wat misschien ingewikkeld klinkt, maar eigenlijk gewoon betekent dat je niet wordt uitgelachen, voor gek verklaard of verteld wordt dat je “je niet aan moet stellen.”

Daarnaast is het een gevoel. Als jij je niet comfortabel voelt om iets te delen ben je absoluut niemand iets verplicht. Behalve jezelf natuurlijk en vanuit die verplichting mag je je mond houden. Ook als je al zeshonderd jaar samen bent. Zo creëer je emotionele veiligheid bij jezelf. Door te luisteren naar je gevoelens en te doen wat goed voelt voor jou.

Verder zonder de bescherming van mijn muur

De muur. Ik haat ‘m en ik hou van ‘m. Zo vaak als hij mij in de weg heeft gezeten zo vaak heeft hij mij ook beschermd. Wat ZO ontzettend nodig was omdat ik niet aanwezig was in mijn lichaam. Het lege omhulsel dat ik was moest beschermd worden.

Met aanwezigheid in mijn lichaam kwam ook het voelen van mijn gevoelens. Het voelen van wat voor mij klopte en wat niet. Hiernaar luisteren stelde mij in staat om gezonde grenzen te creëren – emotionele veiligheid bij mezelf.

Dankzij deze grenzen heb ik de muur niet meer nodig. Al voelt het soms nog héél verleidelijk om er gewoon lekker achter weg te kruipen.

Gezonde grenzen zijn geen garantie voor geluk

Wat zou ik je graag vertellen dat alles altijd zou gaan zoals jij zou willen zodra je je ware zelf laat zien. Zodra je je kwetsbaar, open en rauw openstelt. Zodra je de muur laat zakken en die vervangt door gezonde grenzen.

Dat is niet hoe het leven werkt. Emotionele veiligheid en aanwezigheid zorgen er wél voor dat je de moeilijke gevoelens kan dragen. Dat je jezelf niet in de steek hoeft te laten om te voorkomen dat je je klote voelt. “Ik doe wel gewoon wat jij wilt dat ik doe/hoe jij wilt dat ik ben want dan blijf je bij me, krijgen we geen ruzie en hoef ik …. niet te voelen” Iets dat we met name in relaties geneigd zijn om te doen.

Aanwezigheid en emotionele veiligheid hebben mij geleerd om ook met moeilijke gevoelens om te gaan. Pijn. Verdriet. Onzekerheid. Dat is wat je in staat stelt om je tijdens de seks over te geven. Jezelf te laten gaan en tijdens de seks afwezig te zijn omdat je helemaal op gaat in jezelf, de ander en het moment. Je hoeft niet meer “alert” te zijn tijdens de seks. En dat brengt je naar de sterren en beyond.

Beluister aflevering 24 van de Soulfoul Sexuality Podcast “Een verdoofd orgasme en het belang van AFWEZIGHEID voor fijne seks” via je favo app of klik HIER en ga direct naar de aflevering op Spotify.