634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Wat gebeurt er in jou wanneer je verlangen naar seks verdwijnt?

Ohh wat heb ik zin om dit artikel te schrijven en met jullie te delen! Het is een anders dan anders artikel. Vandaag even geen platte piemel en pijnlijke penetratie praat. Want nou is seks natuurlijk veel meer dan piemel-in-vagina, maar hoeveel meer heb ik volgens mij nog niet eerder met jullie gedeeld. Voor mij gaat seks veel verder dan alleen de lichamelijke uitvoering met jezelf of een ander. Noem het spiritueel, zweverig of esoterisch. Hoe je het noemt maakt niet uit, maar vandaag gaan we DIEP.

Want wat gebeurt er nou eigenlijk wanneer die verbinding met jouw seksuele verlangens ver te zoeken is? Wanneer je libido op een lager dan laag pitje staat? Opwinding komt voort uit je lichaam. Uit jou. Hetzelfde geldt voor een orgasme en aan hetgeen hier allemaal aan vooraf gaat: seksueel verlangen. Er gebeurt dan ook iets in jou wanneer dat verlangen langzaam maar zeker naar de achtergrond verdwijnt. Wanneer je het gevoel hebt geen libido (meer) te hebben en het eigenlijk niet eens zo erg vindt dat seks pijnlijk is. Dan doe je het toch gewoon niet? 

De betekenis van seksueel verlangen

Seksueel verlangen betekent dat je het gevoel hebt iets te willen doen met de seksuele energie die zich van nature in jou bevindt. Seksuele energie kun je vrij vertalen naar levensenergie. Het is ook een hele creatieve energie. Het is letterlijk de energie waarmee je nieuw leven creëert!

Dat is de reden dat creativiteit en levenslust zo ontzettend toenemen wanneer jouw seksuele verlangen toeneemt. In de periode dat ik dacht geen libido te hebben was ik echt een schim van de vrouw die ik nu ben. Een dood vogeltje was er niets bij zeg maar. En het erge is dat ik dat zelf amper in de gaten had. Ik deed mijn ding. Verhuisde in mijn uppie van Spanje naar Vietnam en had het gevoel dat ik mijn beste leven leefde. Of misschien stak ik mijn kop wel gewoon in het zand.

Want dat er iets ontbrak werd steeds duidelijker en duidelijker. En dat “iets” was niet mijn seksuele verlangen, maar mijn innerlijke vuurtje. Want wanneer je jouw verlangen niet voelt branden is je innerlijke vuur uit. Verlangen is meer dan alleen seksueel verlangen. Het is de energie die ervoor zorgt dat je dromen hebt en hier achteraan gaat. Tegelijkertijd heeft het een beetje een negatieve ondertoon. Alsof alleen ontevreden mensen verlangens hebben. Niets is minder waar. Zelf streef ik ernaar om altijd dankbaar te zijn, maar nooit tevreden. Daar zit voor mij een wezenlijk verschil. Dankbaarheid laat je groeien, tevredenheid zorgt ervoor dat je stil komt te staan. Ik ben dankbaar voor wat ik heb en verlang naar meer. Gaat volgens mij prima samen!

Verlangen is een natuurlijk onderdeel van jouw mens zijn

Verlangen naar meer geld en een groter huis is dus al een beetje beladen (helemaal in ons mooie kleine kikkerlandje), maar het taboe dat rust op seksueel verlangen is helemaal niet om over naar huis te schrijven. We worden er allemaal mee geboren en het is een natuurlijk onderdeel van ons mens zijn, maar eigenlijk hoor je het niet te hebben. Eigenlijk hoor je geen volledig mens te zijn. En als je het al hebt dan moet je het onder controle houden en er vooral niet te veel mee doen.

F dat. Het is jouw verlangen. Doe ermee wat je wil.

Het verschil tussen vrije en beladen verlangens

Naast de prehistorische gedachte dat “nette meisjes” geen verlangens hebben (want je bent geen mens, maar een perfecte robot) zijn we zelf ook gewoon een kei in het wegstoppen van ons verlangen. Deels misschien omdat we ergens onbewust nog steeds geloven dat een “slet” echt bestaat, maar deels ook aan de consequentie die we aan onze verlangens verbinden.

Want een verlangen is een verlangen. Net als dat je niet selectief kunt zijn in welke gevoelens je wegstopt (geloof me, ik heb geprobeerd om alleen “fijne gevoelens” te voelen en verdriet heerlijk weg te stoppen en dat heeft bijgedragen aan het dode vogeltjes scenario) kun je ook niet selectief zijn in welke verlangens je wegstopt. Je verdooft jezelf helemaal of helemaal niet.

Dat betekent niet dat je altijd wat met je verlangens zou moeten doen. Ik kan me drie slagen in de rondte verlangen naar een complete reep chocola met pindakaas (dat moet je echt een keer proberen) en drie koekjes als toetje, maar als ik daaraan toegeef voel ik me daarna nogal… Belabberd. Dat betekent niet dat dit verlangen zelf slecht is. Dat verlangen is hartstikke normaal. Hartstikke natuurlijk! En het is aan mij of ik er iets mee doe of niet. Deze keus maakt mij ook geen goed of slecht mens. Het is een vrij besluit. Niets meer en niets minder.

Wanneer wordt een verlangen beladen? 

Een verlangen wordt beladen zodra je het gevoel hebt dat je het niet zou moeten hebben. Dat je een slappeling bent omdat je naar chocola verlangt. Een slet omdat je naar seks verlangt. Een hulpeloze kneus omdat je nog steeds naar je ex verlangt.

Een verlangen wordt ook beladen zodra je er niet mee kunt dealen dat het niet (direct) in vervulling wordt gebracht. Als jij je verlangen naar een ex niet kunt voelen zonder het gevoel te krijgen dat het nergens op slaat dat hij bij die *&*&*E#!! van een vrouw is en niet bij jou… Dan is het logisch dat je het niet wilt voelen. Dan wordt je verlangen ineens ontzettend beladen.

En dat is nergens voor nodig. Wat dat betreft is verlangen een gevoel als ieder ander. Het is niet voor altijd. Het komt en het gaat. Ook wanneer het niet direct in vervulling wordt gebracht. En dat is maar goed ook. Stel je voor wat er met ons mensen zou gebeuren als we continu als een kip zonder kop bezig zouden zijn met het vervullen van onze seksuele verlangens. Precies. Dat zou nogal een rommel geven.

Wanneer seks niet fijn is verlang je er ook niet naar

Dat is niet meer dan logisch. Hier rust wel het gevaar dat je in een vicieuze cirkel terecht komt. Seks is niet fijn en dus ga je het uit de weg. Omdat het niet fijn is verlang je er eigenlijk ook niet naar en doe je dus ook niets om jouw seksuele situatie te verbeteren.

Langzaam maar zeker kun je je bij team dode vogeltjes voegen en de kans bestaat dat je dat niet eens door hebt. Zelf had ik het pas door toen ik weer ging vliegen. En geloof me, dat is echt veel fijner. Heb je nu zo iets van… Ja. Dat wil ik ook! Maar waar begin ik in vredesnaam? Meld je dan aan voor een Gratis Transformatie Sessie. In deze sessie kijk ik met jou mee naar de oorzaak van pijn tijdens het vrijen en ontdek je hoe jij er in jouw unieke situatie voor eens en altijd vanaf kunt komen. Want dat is echt voor iedereen mogelijk. Ook voor jou. Klik HIER om je aan te melden. Als je bent geselecteerd hoor je dat binnen 24u. Ik maak een selectie naar aanleiding van je antwoorden op de vragen dus neem even de tijd om het formulier uitgebreid in te vullen!